Az eritritol, a természetes édesítőszer

Az eritritol nem egy átlagos cukoralkohol, hiszen természetes édesítőszerként használva akár 60-80%-kal édesebb a szacharóznál, a finomított cukornál. Ráadásul az eritritol természetesen megtalálható a különböző gyümölcsökben, mint a körtében, a szójában, a görögdinnyében és a szőlőben, de a borban és a szakéban is nagy mennyiségben fordul elő. Tény az is, hogy a tudósok kimutatták, hogy eritritolt találhatunk az emberi szövetekben és testnedvekben is. 

eritritol

Miután számtalan toxikológiai és klinikai vizsgálatot elvégeztek ez eritritolon, arra jutottak, hogy fogyasztása teljes mértékben biztonságos mint cukorhelyettesítő, még akkor is, ha napi rendszerességgel használjuk és tesszük ezt nagy mennyiségben. Ugyan sok szervezet ellenzi az édesítőszerek használatát nagy mennyiségben, de mi hiszünk abban, hogy az édes íz természetes része az egészséges táplálkozásnak és ez megoldható az eritritol segítségével. Ráadásul a természetes cukoralkoholokat nem kell összekeverni a mesterséges édesítőszerekkel. 

A cukoralkoholok eleve kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a szacharóz és ráadásul ezeket megtaláljuk a gyümölcsökben és a zöldségekben is. A cukoralkoholok szerkezetükben ugyan eléggé hasonlítanak a cukorhoz, de mellőzik annak mellékhatásait. Ráadásul nincs is bennük etanol, ezért az alkoholos italokhoz sincs semmi közük. A cukoralkoholokat, így az eritritolt is gyakran használják édesítőszerként, mivel ugyan rendkívül édesek, de mégsem emelik meg a vércukorszintet olyan mértékben, mint ahogy azt a szacharóz tenné. Ez azért van, mert lassabban alakulnak át glükózzá, ezért nem igényelnek sok inzulint lebontásukhoz. Ezenkívül a cukoralkoholok nem okoznak fogszuvasodást, mely szintén egy nagy előny használatukat illetően. 

A cukoralkoholok egyetlen mellékhatása az lehet, hogy amíg megszokja a szervezetünk, addig érezhetünk enyhe gázosodást, puffadást vagy tapasztalhatunk hasmenést. Ez persze személyenként változó.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!