Az eritritol fizikai tulajdonságai

Az Eritritol vizes oldata hűsítő hatással bír

Az eritritolnak igen erőteljes hűsítő hatása van (endoterm), amikor vízben feloldjuk, ami gyakran párosul a menta ízének hűsítő erejével, ugyanakkor ezáltal az ízek és a textúrák kellemesebbé válnak, jobban kihozza az étel zamatát. A hűsítő hatás pedig csak akkor áll fenn, ha más feloldottuk vízben az eritritolt, hanem akkor is, ha cukormázba, csokiba, rágógumiba vagy kemény cukorkában használjuk. Amikor viszont szilárd zsírokba keverjük, például kókuszolajba, kakaóvajba, a hűtő hatást a viaszos zsírok nem kívánt módon hangsúlyozzák. Hűsítő hatása az eritritolnak szinte teljesen megegyezik egyébként a nyírfacukoréval. 
 

Eritritol tulajdonságai

Összekeverése más édesítőszerekkel

Az eritritolt használhatjuk más édesítőszerekkel keverve, főleg steviával, mely által egy igen erősen a cukorra jellemző ízt kapunk. A diéta során is használható ez a keverék, hiszen az eritritolnak és a steviának is csak pozitív egészségügyi hatásai ismertek. Ezenfelül az eritritol kiválóan kristályosodok, ami más cukoralkoholokra nem igazán jellemző. Viszont oldékonysága kevésbé hatékony, ezért érdemes más anyagokkal keverve használni. Továbbá az eritritol nem hidroszkópos, vagyis nem vonzza a nedvességet, ami oda vezethet, hogy kiszárítja az adott süteményt, így ezeknél az eseteknél kénytelenek vagyunk más készítményekkel együtt használni. Az eritritolt nem érdemes inulinnal együtt alkalmazni, mivel így egy exoterm reakció jön létre, ami melegítő hatással bír, melynek következtében gáz és puffadás léphet fel. Ugyanakkor hatásos lehet az eritritolt glicerinnel együtt használni, mert ez utóbbinak erps a nedvszívó képessége és izomallal, ami szintén pozitívan hat az eritritolra.

Az eritritol gogbarát

Az eritritol hitelesített fogbarát. E cukoralkohol nem metíbolizálódik a szájban található baktériumok által, így nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz. Az eritritol ebben nagyon hasonlít a nyírfacukorhoz, mivel egyaránt képesek éheztetni a szájban található streptococcust. A nyírfacukorral ellentétben az eritritol ugyan felszívódik a véráramba, de még a fogyasztás után 24 órával változatlan formában kiürül a szervezetből.

Eritritol elérhető

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 500g

Multi 4U Eritrit 500g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Újdonság

Szafi Reform paleonégyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

Szafi Reform paleo négyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

A Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő egy energiamentes, 0 kcal kalóriatartalmú, eritrit- és szteviol-glikozid alapú édesítőszer, mely a hagyományos cukornál négyszer édesebb ízerősséggel rendelkezik.

Ár: 4095 Ft
Megnézem
Újdonság

Paleolit Erythritol por250g - Eritrit por magnéziummal

Paleolit Erythritol por 250g - Eritrit por magnéziummal

Por állagú eritrit, magnézium pótlással. A hozzáadott magnézium-oxid megakadályozza a tömbösödést, összetapadást, ezért mindig por állagú, könnyen szitálható, szórható édesítőszer.

Ár: 765 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!