Az eritritol biokémiája

Az eritritol ((2R, 3S)-bután-1,2,3,4,-tetraol) egy olyan poliol, melyet már több országban engedélyeztek, mint természetes élelmiszer adalékanyag és édesítőszer. A molekulát egy brit kémikus, John StenHouse fedezte fel 1948-ban. Ő jött rá, hogy ez az aynag keletkezik, mikor bizonyos gyümölcsök cukortartalmát fermentálja. Ma már a glüközből állítják elő egy élesztő, a Moniliella pollinis erjesztésével. 60-80%-ban olyan édes, mint a kristálycukor, mégis szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben, nagy része a vizelettel és a széklettel változatlan formában távozik. Éppen ezért lehetséges az, hogy kevesebb valószínűséggel okoz a gyomorban és a bélrendszer mellékhatásokat, melyek egyébként más cukoralkoholokra igen jellemzőek. Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) megállapította, hogy grammonként 0,2 kalóriát tartalmat, ami 95%-kal kevesebb, mint más szénhidrátok esetében. Ezért van az, hogy egyes országok úgy címkézik, mint nullkalóriás, azonban az európai jogszabályok szerint itt feltüntetik pontos kalóriaértékét, mely jóval kevesebb, mint más cukoralkoholok esetében, ahol átlagosan 2,4 kalóriával kell számolni grammonként.

Eritritol biokémiája

A szervezetben a legtöbb eritritol a véráramból a vékonybélbe kerülbe szívódik fel, majd változatlan formában ürül a vizelettel és mindössze 10%-a jut el a vastagbélbe. Mivel az eritritol 90%-a eltűnik, mielőtt a vastagbélbe kerülne, így nincs hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak (a nyírfacukornak és a maltitnak), bár túlságosan nagy dózisban azért okozhat hányingert és gyomorfájást, ezért ezt sem szabad mértéktelenül fogyasztani. Napi rendszerességgel 50 gramm fogyasztása már bizonyosan hányingert okoz, és ritkább esetben még csalánkiütés is jelentkezhet. Persze általánosságban azt mondhatjuk, hogy az eritritol mentes mindenféle mellékhatástól. Ezenfelül sokkal kisebb eséllyel okoz puffadást és gázosodást, mert a bélbaktériumok könnyen képesek megemészteni.

Eritritol elérhető

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 500g

Multi 4U Eritrit 500g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Újdonság

Szafi Reform paleonégyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

Szafi Reform paleo négyszeres erősségű cukorhelyettesítő eritrit+stevia 500g

A Szafi Reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő egy energiamentes, 0 kcal kalóriatartalmú, eritrit- és szteviol-glikozid alapú édesítőszer, mely a hagyományos cukornál négyszer édesebb ízerősséggel rendelkezik.

Ár: 4095 Ft
Megnézem
Újdonság

Paleolit Erythritol por250g - Eritrit por magnéziummal

Paleolit Erythritol por 250g - Eritrit por magnéziummal

Por állagú eritrit, magnézium pótlással. A hozzáadott magnézium-oxid megakadályozza a tömbösödést, összetapadást, ezért mindig por állagú, könnyen szitálható, szórható édesítőszer.

Ár: 765 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!